Hubnutí ano či ne …

appetite-1239056

Žijeme v dostatku a díky tomu máme možnost dopřávat si chutných a zdravých surovin. Spoléháme se na vyspělou medicínu, která bohužel není všemocná, zvlášť pokud se stravujeme nezřízeně již řadu let. A přestože víme, že zdraví je to nejcennější, stále ho pokoušíme, jakoby nám na něm nezáleželo. Přitom stav vlastního zdraví můžeme až ze tří čtvrtin ovlivnit sami. Správnou volbou je přijetí odpovědnosti za své zdraví a vědomí, že vlastním přičiněním lze změnit nepříjemnou prognózu.

S dietami opatrně

S příchodem jara je pro lidský organizmus přirozené podstoupit očistu těla změnou stravy. Ale pozor! Extrémní diety nejsou ideálním řešením. Jezte vše, ale střídmě a přiměřeně. Jakékoliv extrémy od makrobiotiky až po diety nejsou zdravé, tvrdí endokrinolog Jiří Jenšovský.

Správná skladba živin

Podstatné je zachování optimálního poměru základních živin. Osoby, které netrpí problémy s váhou je doporučován poměr: 55 – 60 % sacharidy; 25 – 30 % tuky; 10 – 15 % bílkoviny. Pokud vás trápí nadváha je potřeba zvýšit podíl bílkovin a snížit množství sacharidů i tuků (zejména živočišných). Bílkoviny by měly tvořit cca 30 % jídelníčku, okolo 50 % sacharidy a 20 % tuky.

Začněte s vodou

Nejdůležitější je v první řadě po celou dobu přijímat velké množství tekutin – minerálky bez bublinek, bylinkové čaje, vlažnou čistou vodu. Podle možnosti omezte konzumaci alkoholu na minimum. Nezapomeňte, že alkohol vám zvýší glykemický index, takže budete mít hlad a kromě toho obsahuje 7 kalorií na gram.

Dopřejte tělu doping

Pokud se snažíte o změnu skladby stravy a je vám jedno, jestli se snažíte zredukovat hmotnost nebo ne, určitě uvítáte pár tipů na zvýšení množství živin v jídelníčku. Ráno zkuste dodat tělu energii pitím zeleného smoothie nebo nastartujte metabolismus sklenicí vody s vymačkaným citronem. Ovesnou kaši můžete doplnit konopným semínkem, chia semínky, skořicí, bobulemi goji či acai. Sacharidy jako chléb, rýže, těstoviny nebo třeba sušenky vás možná zasytí, ale neposkytují dostatek vitamínů a minerálů. Nahradíte-li tyto porce zeleninou jako jsou sladké brambory, dýně, řepa a mrkev, výrazně zvýšíte živiny v jídle. Nezapomínejte na prospěšné antioxidanty. Jejich extrémní množství mají některé nejvíce barevné potraviny – např. kurkuma, špenát, řepa, granátové jablko, ostružiny, borůvky a sladké brambory.

Jak na sladké a tučné jídlo

Pokud vás po jídle běžně přepadá chuť na něco sladkého, pak jedním z nejlepších způsobů, jak udržet stabilní hladinu cukru v krvi, je jíst bílkoviny s každým jídlem. V závislosti na preferenci to může být zdravá verze ryb, masa, drůbeže a vajec, nebo vegetariánské zdroje jako jsou fazole, čočka, spirulina, chinoa. Pokud jste milovníci smažených a tučných jídel, pak byste měli dávat přednost spíš rostlinným tukům. Tuky určitě neomezujeme na minimum, hrají totiž důležitou roli pro správnou hormonální rovnováhu, kognitivní funkce, zdraví kůže a srdce. Mezi doporučované tuky patří olivový olej, kokosový olej, ořechy, semena nebo avokádo.

Občasný neúspěch není na škodu

Pokud si občas dopřejete tučné jídlo nebo smažené dobroty z fastfoodu, nevadí. Podstatné je, aby byl zdravý jídelníček prioritou, a příležitostné hříchy jsou povoleny. Řiďte se tím, že je dobré pochutnat si na jídle, které běžně nejíme. Zvláště, pokud nám to zvedne náladu a udělá radost.

-št-